Denne helgen deltok jeg på Dog Symposium i Oslo. En av talerne var veterinær og atferdskonsulent Amber Batson. Jeg har hørt henne tidligere, så dette gledet jeg meg til. Referat fra hennes foredrag om søvn finner du her. Denne gangen snakket hun om aggressiv atferd hos hund, og hvordan sykdom og smerte kan påvirke dette. I dette innlegget tar jeg med de tingene jeg tenker kan være interessante for vanlige hunde-eiere. Først er det viktig å definere hva aggresjon er. Aggresjon er en gruppe atferder, som har til hensikt å beskytte et individ mot noe den oppfatter som en trussel. Unntaket fra dette er jaktaggresjon, ettersom denne ikke har som hensikt å skape avstand til en trussel, men har bakgrunn i hundens jaktinnstinkt. På illustrasjonen litt lenger ned, vil vi si at den øverste delen inneholder det vi kaller aggressiv atferd. Den nederste inneholder tegn på stress og signaler hunden bruker for å avverge konflikt. Det er når de nederste signalene ikke fungerer, at hunden føler den må bruke hardere skyts, som å vise tenner, knurre, glefse eller bite. Det finnes altså ikke aggressive hunder, men det finnes hunder som utviser aggressiv atferd i visse situasjoner. Batson startet med å snakke om hvorfor aggresjon er et viktig tema, og hvorfor det er noe vi er opptatt av. En hund som utviser aggresjon kan være en sikkerhetsrisiko for omgivelsene og seg selv. I tillegg påvirker det hundens velferd. Både fordi det kan ha store konsekvenser for hunden selv, men også fordi en hund som utviser aggressiv atferd, sannsynligvis ikke har det bra, enten fordi den kan ha smerter eller være syk, eller er usikker og redd. Hun gikk så videre til å snakke om de forskjellige typene av aggresjon.
Som dere ser, er det endel typer som går ut på det samme. Det meste av aggressiv atferd er enten frykt eller smerte-relatert. Viktig å huske på! Motivasjonen for at en hund utviser aggressiv atferd, er for å skape avstand til trusselen. På illustrasjonen ser du hvilke signaler hunder typisk utviser ettersom de føler seg mer utilpass, usikre, redde eller truet. Det finnes altså mange signaler vi kan se etter og respektere for at hunden ikke skal oppfatte oss som truende. De fleste hunder har alle disse signalene i sitt "ordforråd", men noen hunder går direkte til å knurre, glefse eller bite. Hvorfor det?
Situasjonsbetinget - Aggresjon er situasjonsbetinget, forklarte Batson. Dersom en hund utviser aggressiv atferd i èn sammenheng, betyr det ikke automatisk at den vil gjøre det i en annen. Batson var spesielt frustrert over uttalelser i forbindelse med hunder som hadde bitt andre hunder. - Neste gang kan det være et barn, sier folk. Men det stemmer ikke! En hund som biter en annen hund, har et problem med denne typen hund. Det er ingenting som automatisk tilsier at en hund som er redd for andre hunder, vil være redd for barn. Det kommer an på jobben man har gjort for å lære hunden at barn er ok, og jobben man har gjort med å lære barnet hvordan man oppfører seg rundt hunder. Hvert individ har sin egen terskel for å bite. Det avhenger av hvor sterkt trusselen er, men også hvor lett eller fort hunden blir opphisset/stresset av nettopp denne tingen (f eks svarte hunder, menn med hatt, sykler(også kalt triggere)). For å finne ut hvor din hunds terskel ligger, se etter signalene på den nederste delen av stigen på illustrasjonen. Hjelp hunden din ut av situasjoner du ser den liker dårlig. Oppskriften på aggresjon Noen hunder blir aldri aggressive, uansett hva som skjer, mens andre kan bli det av "ingenting". Men det finnes en del årsaker som gjør det mer sannsynlig.
I del to skal jeg skrive litt mer om hva Amber Batson sa om hvordan smerte og sykdom kan påvirke aggressiv atferd, og litt om hvordan man jobber for å hjelpe hunder som føler seg tvunget til å ty til denne typen atferd. Har du en hund som utviser aggresjon, bør du alltid ta kontakt med en hundetrener eller atferdskonsulent med oppdatert utdanning og erfaring med dette. Bruk av feil virkemidler her, kan gjøre problemet større og føre til en hund som ikke har det bra.
8 Comments
Dan Nygård Andersen
2/26/2015 01:28:26 am
Hej!
Reply
2/26/2015 07:00:28 am
Hei, Dan Nygård Andersen!
Reply
Marcela salazar
11/22/2016 06:12:09 pm
Hei.
Reply
Marcela salazar
11/22/2016 06:12:16 pm
Hei.
Reply
Marcela salazar
11/22/2016 06:14:30 pm
Reply
Elisabeth
3/11/2017 02:19:02 am
Takk for denne bloggen! Fantastisk nyttig lesning...
Reply
3/11/2017 07:47:20 pm
Hei
Reply
Janne Sørensen
3/18/2017 11:22:33 pm
Hei! Vi har en Bison Havannaise som er 3 år. Hun er for det meste veldig snill og kosete, men plutselig kan hun angripe oss og bite, uten at vi helt vet hvorfor. Det kan være hvis vi prøver å ta henne opp uten at hun var helt klar for det, men ellers vet vi for det meste ikke hvorfor. Og når det skjer, blir hun aggressiv og går inn for å "ta oss". Vi har alle fire i familien blitt bitt 1-2 ganger i løpet av siste året. Vi kan ikke helt stole på henne, og får litt sjokk hver gang det skjer, for hun biter gjerne til blods. Det betyr at vi går litt på tå hev og prøver å ikke gjøre noe som kan få det frem..
Reply
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
Om meg
Bra! Hundetrening er en hundeskole som fremmer trening med belønningsbaserte (positive) metoder. Hundetrening skal være moro og enkelt, for eier og hund! Kategorier
All
Følg bloggen på Facebook
Arkiv
December 2023
|